ZAGREB - skladište i prodaja: Donje Svetice 40
tel/fax: 01 2317 238; GSM 091 2052 001
radno vrijeme: ponedjeljak - petak 8-15 sati; subota 9-12 sati


Lexan* Thermoclear*
Polikarbonatne ploče tip Venetian

Lexan Thermoclear Solar Control Venetian je standardna višeslojna polikarbonatna ploča, zaštićena je od UV-zračenja a unutarnja površina premazana bijelim prugama. Odlično služi za ostakljene prostore gdje je nužno smanjiti efekat zagrijavanja sunčanim zračenjem naročito u krajevima sa intenzivnom insolacijom. Tipične primjene su zgrade, nadstrešnice, svjetlarnici, kupole, ostakljenja krovišta tvornica i trgovačkih centara.

Smanjeno zagrijavanje
Kod obojenog ostakljenja za zaštitu od sunčanih zraka zagrijavanje nastaje direktnim prolazom sunčanih zraka i isijavanjem apsorbirane energije sunčanih zraka. Znatno poboljšanje se može postići korištenjem reflektivnih ostakljenja koja umanjuju direktni prolaz i apsorpciju sunčanih zraka. Lexan Thermoclear Solar Control Venetian ploča smanjuje ukupan prolaz sunčanih zraka do 61% a postiže 52% refleksije u usporedbi sa postojećim programom Lexan Thermoclear ploča.

Manji troškovi
Smanjenjem prekomjernog zagrijavanja otpadaju troškovi dodatne zaštite od sunčanih zraka, sjenila i sl. a smanjuju se i troškovi klima uređaja. Lexan Thermoclear Solar Control Venetian ploča nudi još i odličnu izolaciju u usporedbi sa jednostrukim ostakljenjem u doba kada je potrebno grijanje ili po noći kada standardno ostakljenje propušta toplinu.

Otpornost na atmosferilije
Vanjska površina Lexan Thermoclear Solar Control Venetian ploče je zaštićena od štetnog djelovanja UV-zračenja i nudi dobra svojstva čak i nakon dugotrajnog izlaganja sunčanim zrakama i atmosferilijama. Proizvod podliježe desetgodišnjoj* garanciji protiv loma, prekomjernog požućivanja i gubitka prozirnosti. Površina sa bijelim prugama mora uvijek biti okrenuta prema unutrašnjosti prostorije.

Sunčane zrake koje padaju na ploču se ili odbijaju (R), ili upijaju (A) ili ih ploča direktno propušta (DT). Normalno je da se najveći dio energije propušta kao ukupna propusnost sunčanih zraka (ST) koja uključuje direktno propuštanje (DT) i apsorbiranu energiju (A) propuštenu prema unutra. Lexan Solar Control Venetian ploča znatno smanjuje ST zbog velike refleksije R.

Tipovi i veličine

Tip Širina Duljina
10mm - 2RS 1250 6000
16mm - 3TS 980, 1050,
1200, 1250
6000
16mm - 4RS 980 6000
20mm - 5RS 980 6000


Razina prihvatljive topline
Razina prihvatljive topline za osobu koja je ispod providnog krova određena je toplinskom ravnotežom tijela.
Toplinska ravnoteža je uglavnom uvjetovana sa: temperaturom zraka, osnovnom temperaturom zračenja, strujanjem zraka i vlažnošću. Temperatura zraka uz krov je ovisna o direktnoj propusnosti sunčevog zračenja, njegovoj jačini plus unutarnjoj toplini koja je nastala otpuštanjem dijela absorbirane topline. Za materijal za ostakljivanje optička svojstva sunčeve refleksije, propusnosti i absorpcije data su izrazom
DT + R + A = 1
DT = Direktna propusnost sunčevog svjetla
R = Refleksija sunčevog svjetla
A = Absorpcija sunčevog svjetla

Tamno zasjenjeni materijal za ostakljivanje smanjuje ukupan iznos propusnosti sunčevog svjetla ali ukupan efekat nije pozitivan budući da dolazi do absorpcije sunčevog svjetla što ima za rezultat zagrijavanje unutarnjeg zaštićenog prostora. Da bi se postigla određena udobnost s obzirom na zagrijavanje zaštićenog prostora nužna je primjena materijala za ostakljivanje koji reflektira sunčevo svjetlo, što ima za rezultat smanjenje temperature materijala, smanjenje isijavanja topline i smanjeno direktno prodiranje sunčevog svjetla do poda i njegovo zagrijavanje.
Lexan Thermoclear Venetian ploče nude izuzetno visoku refleksiju svjetla od 52% dok je propusnost svjetla 33%.